Kan man själv lägga golv eller ska man ringa en golvläggare?

Att lägga golv är ett renoveringsprojekt som gör väldigt stor skillnad på hemmets helhetsintryck. Golven upptar en stor del av blickfånget i alla rum och känslan av att gå på olika material skiljer sig åt. Det kan vara fråga om en stor investering men lägger man golven själv finns det givetvis pengar att tjäna. I det här inlägget ska vi försöka svara på när det är bäst att anlita en professionell golvläggare.

Svårt att få till snygga kanter

Kan man själv lägga golv eller ska man ringa en golvläggare? Det beror givetvis på om man har en fallenhet för renovering och på om man tycker sig ha den tid det tar i anspråk att lägga golv. Golv som kräver att man måste använda värme för att foga ihop kanter, till exempel plastmattor, är ganska svåra att lägga.

Låt proffsen ta hand om våtutrymmen

Även klinkers kan vara lite besvärligt eftersom det handlar om så många linjer som måste bli helt raka. En klinkerplatta som blir skev sticker ordentligt i ögat. Kan man själv lägga golv eller ska man ringa en golvläggare? Gäller frågan ett våtutrymme är svaret ofta att det är bäst att anlita professionella golvläggare. Om golvet inte är absolut tätt gäller inte försäkringen, om man själv lagt golvet.

Trägolv är oftast enklare att lägga för en lekman än de golvtyper vi hittills tagit upp. De är helt enkelt gjorda för att vara lättlagda. Vill du ha ett vattentätt trägolv i badrummet, ett så kallat skeppsgolv, ska du dock anlita en expert eftersom det är ett av de svåraste golven att montera. Att lägga golv i uterum är enklare så länge man ser till så att fukt inte kan tränga in i golvet underifrån, då riskerar det att ruttna på sikt.

Vissa golv är svårare än andra

Kan man själv lägga golv eller ska man ringa en golvläggare? Vi hoppas att frågan är besvarad i och med den här texten. Kort sagt handlar det alltså om att de flesta, beroende på här händiga de är, kan lägga åtminstone vissa typer av golv. Har man ont om tid är det dock ofta smartare att ringa en professionell golvläggare eftersom det brukar ta lite längre tid än man kanske tänkt sig att få golvet på plats.

Kan man själv lägga golv eller ska man ringa en golvläggare?