Hur ofta ska man byta golv?

Hur ofta ska man byta golv? Det är en fråga som många människor med hus eller bostadsrätt ställer sig. Att byta golv är inte den enklaste uppgiften och kostar både pengar och tid. Det är fullt möjligt att byta golven i hemmet själv, men utan kunskap och erfarenhet är det bättre att vända sig till en professionell golvläggare. Jobbet behöver vara korrekt utfört för att öka golvets livslängd och för att du ska slippa sneda eller ojämna golv i framtiden.

När bör man byta golv?

Det finns ingen direkt tidsgräns som säger när det är dags att byta golv. Ett bra golv kan hålla i riktigt många år och hur slitet golvet är beror naturligtvis på hur golvet används och vilken typ av slitage golvet får utstå. Den vanligaste anledning till att man byter golv är sällan för att golvet är obrukbart, utan beror främst på det egna intresset av att ha det snyggt och fräscht.

Innan du byter golv behöver du komma fram till om det gamla golvet kommer att kunna ligga kvar som underlag. Är golvet fuktskadat eller ordentligt förstört, måste du självklart se till att göra dig av med detta. Har du tidigare haft ett trägolv är det viktigt att se till så det inte har bildats små “diken” i golvet, vilka i sådana fall kommer behöva fyllas igen och slipas ned innan det nya golvet läggs på plats.

Många undrar: Hur ofta ska man byta golv?

Byta golv själv eller använda firma?

Du har bestämt dig för att byta ut golvet och står i valet och kvalet i vem som ska utföra arbetet. Nu väntar ett riktigt härlig projekt som behöver god planering för att jobbet ska bli ordentligt gjort. Det finns inga rätt eller fel när det kommer till frågan “hur ofta ska man byta golv?”, är du inte nöjd med golvet är det fritt fram att lägga nytt. Lägger du golvet själv behöver du först se till så att underlaget är i gott skick. Ta bort det gamla golvet om det behövs eller se till att jämna ut det befintliga. Glöm inte bort dörrfodren och golvsockeln, så att golvet kommer in ordentlig.

Ett mycket vanligt misstag när man lägger golv själv är att man glömmer bort att golvet behöver kunna röra på sig. Det betyder att det måste finnas ett visst utrymme mellan golv och vägg. Har man inte kunskap om golvläggning är det viktigt att man utbildar sig noga och läser anvisningar eller tips på internet. Tack vare ROT-avdraget är det dock många människor som istället väljer att anlita ett företag som utför golvläggningen. För det första har man mer tid till annat och för det andra så vet man att jobbet blir ordentligt gjort.

Nya golv fräschar upp hemmet

Hur ofta ska man byta golv? Du har ställt dig frågan om och om igen medan du sneglat ner på dina tråkiga och matta vardagsrumsgolv. Det finns ingen regel för när man bör byta ut golven, men självklart bör man alltid byta ut ett golv som är skadat eller fuktskadat. Du bestämmer själv om du vill göra jobbet ensam eller om du vill anlita ett professionellt företag. Projektet kan bli något riktigt trevligt att ge sig in på, men är också mycket tidskrävande.